Courgette

De courgette is een ongerijpte vrucht die als groente wordt gegeten. De courgette is van het soort Cucurbita pepo en komt uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). In deze familie van tweezaadlobbige planten die bekend zijn om de grote en vaak wonderlijk gevormde vruchten vallen o.a. de komkommer, de augurk, de pompoen en de (water)meloen. De onrijpe vruchten zoals augurk, courgette en komkommer worden als groente verhandeld. De rijpe vruchten zoals de meloen, watermeloen, en pompoen worden als fruit verhandeld. Er zijn veel courgette recepten te vinden op het internet. Van courgettesoep tot gebakken courgette. Dat is het grote voordeel van de courgette. Je kan het bijna altijd tot een heerlijk recept bereiden.

 

Courgette is een mergpompoen

courgetteDe courgette wordt ook wel een mergpompoen genoemd. Dat komt doordat de naam courgette uit het Frans komt. Courgette is namelijk een verkleinwoord van courge, wat in het Frans merg betekent. Letterlijk betekent courgette een kleine merg wat verwijst naar de mergpompoen aangezien. De courgette en zijn familie zijn wereldwijd bekend als een voedselproducerende plantenfamilie. In het wild komt deze familie voornamelijk voor in de tropen. Hoofdzakelijk in Afrika en Zuid-Amerika. In de 16de eeuw is de courgette geïntroduceerd in Europa door de wereldwijde Europese expansiedrift. De courgette is een zeer eenvoudig te telen groente in een gematigd klimaat en wordt daardoor tegenwoordig ook in Nederland geteeld. Ze zijn veelal van februari t/m november verkrijgbaar. Deze courgette dient op een koele plek (zoals een voorraadkast) bewaard te worden. Hier zijn ze tot een week houdbaar. Je kan een courgette niet in de koelkast bewaren.

 

Een gele of een groene courgette

Een courgette kan geel of groen zijn. Er is geen verschil tussen de kleuren. gele courgetteDe gele courgette heeft exact dezelfde smaak en gelijksoortige vorm als de groene courgette. De gele courgette wordt hoofdzakelijk gebruikt in gerechten waarbij kleur zeer belangrijk is. Een courgette heeft een neutrale maar frisse smaak en stevig vruchtvlees met zachte pitten. Deze zijn gewoon eetbaar. Een courgette is langwerpig en rond. Hij moet stevig aanvoelen en een gave schil hebben. Aan het uiteinde van de courgette zit vaak net een knik net onder de kroon (steelaanzet). Aan de andere kant is de courgette net iets ronder en dikker met in het midden het uiteinde.

 

Voedingswaarde courgette

Onderstaand de voedingswaarde van een rauwe courgette per 100 gram.
Energie (kJ) – 124
Energie (kcal) – 29
Eiwit totaal (g) – 2.0
Koolhydraten totaal (g) – 5.0
Vet totaal (g) – 0.0
Voedingsvezel totaal (g) – 0.6
Vitamine C (mg) – 16


Reclame

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2015 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: